Història dels Gegants

Els gegants de Palamós evoquen el rei Pere II de Catalunya, dit el Gran, i la seva muller, Constança de Sicília i ens fan retrocedir al segle XIII quan la corona catalano-aragonesa, demostrà la voluntat de tinença d’un port en el litoral empordanès, quasi tot sota el domini feudal. Fou durant el regnat de Pere el Gran, i per la privilegiada situació geogràfica de la badia de Palamós, que el 1277 foren comprades les terres del castell de Sant Esteve de Mar, les propietats del qual comprenien també la badia, per fundar-hi el port reial a recer del qual havia de créixer la població. L’any 1279 el rei, per tal de facilitar el poblament d’aquest enclavament marítim dictà a Astruc Ravaia, batlle reial, la Carta Pobla, document que atorgava una sèrie de privilegis i franqueses a tots els que s’hi volguessin establir.

Més de cent anys avalen la tradició gegantera de Palamós.
El document més antic que acredita l’existència dels gegants de Palamós és una fotografia feta l’any 1887, en la qual les dues majestuoses figures presideixen la inauguració del Tren Petit a l’estació de Palamós.
Aquests gegants foren adquirits a Barcelona i llur import fou recollit per subscripció pública.
El gegant anava abillat mig de guerrer, mig de diplomàtic. La seva companya vestia d’acord amb el gegant.

Sembla ser que aquesta primera parella “visqué” amb reformes i alguns canvis fins a principis dels anys cinquanta, quan una nova parella els substituí. D’aquesta darrera parella, que ja representaven els reis fundadors de la vila, fins fa poc només en restaven els caps; recentment, aquests varen ser restaurats, i vestits, i es varen presentar per l’Onze de Setembre de 2004.
Pel Corpus de l’any 1974 s’estrenaren els nous gegants -que visqueren a les dependències de l’Ajuntament, junt als de 1959- que l’Ajuntament encarregà al mestre faller valencià Vicenç Luna i Cerverò. En una foto de l’any 1963, podem veure com els gegants surten de l’Ajuntament; hi varen viure fins al 16 de novembre de 2008 que es traslladaren a la sala polivalent de la Biblioteca Lluís Barceló i Bou. Aquest dia la Colla Gegantera vàrem fer una cercavila fins a la nova casa dels gegants.
Des de fa molts anys els gegants de Palamós prenen part en tots aquells esdeveniments importants que viu la vila i és tradicional també que surtin tres cops l’any.
Des d’agost de 1990, amb la creació de la Colla Gegantera de Palamós, els nostres gegants estableixen llaços de germanor i fraternitat amb altres pobles que formen part de la gran família gegantera.
Amb motiu de la TROBADA DE GEGANTS A PALAMÓS 1992 es va estrenar la composició titulada Gegants de Palamós, del mestre Joaquim Soms.
La tradició gegantera de Palamós, en aquests moments, fa que els nostres gegants hagin de ser presents a les diferents trobades que s’organitzen arreu de Catalunya, per unir-se així a aquesta gran manifestació popular catalana. Fou per aquest motiu que l’Onze de Setembre de 1992 s’estrenà una rèplica exacta dels gegants de Palamós per tal d’evitar que es deterioressin els originals en les seves sortides.